vrijmetselarij logo

Inloggen

   

Nieuws

AVOND VOOR BELANGSTELLENDEN (14 SEPTEMBER 2023)
04 augustus 2023

De Loge "De Drieslag" heet belangstellenden van harte welkom op:

donderdag 14 September 2023: avond voor belangstellenden

Lezing: "Johannes de Doper" door filmmaker en auteur Sander Blom

in het Logegeboouw aan de Turfsingel 46 in Groningen.(N.B.: Ingang aan de W. A. Scholtenstraat !!). De bijeenkomst begint om 20.00 en wij verzoeken u om 19.30 in ons gebouw aan de Turfsingel aanwezig te zijn. Naast de lezing is de avond ook bedoeld om nadere informatie en uitleg te geven over waar Vrijmetselaars zich mee bezig houden en waarom ze tot de keus zijn gekomen om Vrijmetselaar te worden.Ook is er gelegenheid om vragen te stellen en het gebouw te bekijken.

Klik hier om u aan te melden.

Algemene informatie over Johannes de Doper lezing:

In de middeleeuwen lag jarenlang een belangrijk relikwie in de Martinikerk: de arm van Johannes de Doper. Die was door een koopman (met een list) meegenomen uit een Johannieter hospitaal in het heilige land. Door verraad belandde de arm in de handen van de Groninger bevolking en daarna in de Martinikerk. En de aanwezigheid van de arm zorgde voor een grote toestroom aan pelgrims. Zo is o.a. het bekende Pepergasthuis neergezet om de vele pelgrims te huisvesten.

Tijdens de lezing wordt ingegaan op hoe de arm van Johannes de Doper in Groningen belandde, hoe er bedevaartstochten naar het hoge noorden op gang kwamen en hoe de paus er zich via een pauselijke bul mee bemoeide en het relikwie officieel erkende. Alsmede welke sporen er tegenwoordig nog herinneren aan dit belangrijke relikwie en de figuur van Johannes de Doper, zoals de St. Jansbrug en de St. Jansstraat in de binnenstad, die naar de heilige Johannes vernoemd zijn.

Sander Blom (1993) is schrijver en filmmaker met een grote historische belangstelling. Eerder publiceerde hij bij Uitgeverij Passage Mythisch Groningen en Mythisch Drenthe en verschenen er twee thrillers van zijn hand.

In zijn thriller Heilige Grond (november 2022 bij Uitgeverij Passage verschenen) speelt het verhaal van de arm van Johannes de Doper een belangrijke rol. Ik vertel over de link tussen het verhaal van de arm van Johannes en mijn boek en hoe het boek tot stand is gekomen/welke research ik daarvoor allemaal gedaan heb.

lion

Logement “Lion d’Or” in de Hofstraat te Den Haag waar in 1734 de eerste Loge samenkwam onder voorzitterschap van Vincent la Chapelle.

aanneming

De aanneming van een leerling, 1745

banket

Een tafelloge (banket) uit de tweede helft van de 18e eeuw.

Het laatste nieuws