vrijmetselarij logo

Inloggen

 Vernieuwde website Loge De Drieslag

Wat doen wij

Een beter mens worden

Vrijmetselaars werken aan zichzelf om beter mens te worden. ‘Verbeter de wereld en begin bij jezelf’. Zelfkennis en ontplooiing gaan samen met het streven naar een harmonische samenleving.

Hoe doen wij dat? Door gebruik te maken van riten en symboliek en door van elkaar te leren. De riten en symboliek zijn al eeuwen oud, alhoewel enigszins aangepast door de tijd heen. De symboliek van de kathedraalbouwers wordt hierbij gehanteerd en -ouder nog- de tempelbouw van koning Salomo waarbij de tempel synoniem is voor de maatschappij. Ook wordt lichtsymboliek gebruikt. Symboliek geeft ruimte voor interpretatie en inzichten die je kunnen helpen bij je zoektocht.

De werkwijze van de vrijmetselaar wordt in 3 stappen bekend gemaakt na toetreding tot de loge in een leerling-, gezel- en meestergraad. De inwijding in deze graden gebeurd in Open Loge, waarbij we op traditionele- en rituele wijze samenkomen en afsluiten met een Tafelloge (eterij). Dit geldt ook voor de maçonnieke feestdagen en andere bijzondere gelegenheden, waarbij een paar keer per jaar gezamenlijk met de partners.

Daarnaast worden door de leden van de loge of door genodigden korte voordrachten gehouden, bouwstukken genoemd, over zingeving, maçonnieke zaken en persoonlijke inzichten of belevenissen. Dit noemen we ook wel ‘comparities’, omdat we elkaar niet van onze mening proberen te overtuigen, maar slechts kennis en persoonlijke ervaringen willen uitwisselen. Tijdens comparitie-avonden komen ook algemene verenigingszaken aan de orde.

Als je geïnteresseerd bent in de vrijmetselarij en kennis wilt maken neem dan contact met ons op. Je kan je ook aanmelden voor het bijwonen van openbare bijeenkomsten.

lion

Logement “Lion d’Or” in de Hofstraat te Den Haag waar in 1734 de eerste Loge samenkwam onder voorzitterschap van Vincent la Chapelle.

aanneming

De aanneming van een leerling, 1745

banket

Een tafelloge (banket) uit de tweede helft van de 18e eeuw.

Het laatste nieuws